*Kalas*

Idag skall förövrigt Annabel och Lisa-Marie på kalas. Tilda och Tintin skall ha ett gemensamt kalas.. dom är inte lika gamla och inte syskon. Tilda fyller 6 år och Tintin fyller 5 år.. dom är lite yngre än mina flickor (dom äldsta alltså) men är ändå kompisar så att säga. Eftersom det blir ett gemensamt kalas kommer det ju mycket folk/barn så kalaset hålls ute på Nickelvallen som är Los fotbolls arena.. hehe.. näe ingen arena utan fotbolls plan!=) Det tar kanske en 15-20 minuter att gå dit från oss.. men gå måste vi för martin har åkt till Sveg för att byta fjädrar och stöt dämpare på bilen. Marko.. en finsk kille som beställt delarna åt oss skall hjälpa honom med detta projekt!=)

Dax att göra oss iordning kalaset börjar kl 12..

*Helg*

Nu är det äntligen helg.. konstigt att säga det kanske efter att bara jobbat en vecka efter att ha gått hemma i två år men jag har saknat mina barn så hemskt mycket under veckan (förmodligen just för att jag gått hemma i två år och är van att ta hand om dem hela dagarna).. och känt mig som en hemsk mamma att jag åkt i väg på jobbet.. speciellt när det jäller Saga.. hon är ju så liten och egentligen borde hon kanske inte vara på dagis ännu.. Men nu har jag helgen på mig att skämma bort mina flickor.. och städa och förbereda mig för nästa vecka!=)

*Jobbet*

Jobbet går bara bra eller rättare sagt utbildningen.. dom första veckorna är det ju tbildning.. även för mig fast jag jobbat där tidigare. Idag skall vi börja ringa lite smått bara för att känna oss för.. men även om jag gjort det förr och sålt bra så känns det ändå jätte nervöst.. men så är det väl, man kan j inte tro att jag har telefon fobi heller!=)

Nepp nu skall jag fortsätta med lite sysslor innan jag beger mig av..

Grattis Mathilda på 2 års dagen!

*Separations ångest*

Idag är min första dag på jobbet.. eller ja den första tiden är det utbildning för alla nyanställda.. mellan 14-20.00, utbildningen slutar alltså en timma tidigare än vad själva arbetstiderna kommer vara. Jag är fortfarande hemma, behöver inte åka förrän vid 12.30 tiden men jag har redan gruvlig separations ångest från dom små flickorna.. dom är redan på dagis för inskolning med Martin. Jag är ju van att göra sådana grejer med dom och allt annat under dagarna då Martin jobbar.. jag har ju varit hemma mamma i över två år nu.. så det känns konstigt att inte ta dom till dagis idag.. eller natta dom till kvällen! Även om jag inte åker förrän 12.30 och inskolningen bara håller på tills 11.30 så tyckte vi att det var bäst om Martin tog hand om det (inskolningen) så att dom smått lär sig/vänjer sig vid att vara ifrån mig.. så att allting inte blir så himmla tvärt.. att jag bara lämnar dom på dagis på förmiddagen och åker till jobbet och sedan ser dom mig inte förrän morgonen efter. Speciellt i Sagas fall som jag ammat tills för ca. 1 vecka sedan (fortfarande som tröst på kvällen/natten) och hon är så extremt mammig..ammade barn brukar ju oftast (inte alltid) bli lite mer mammig än flask matade barn.. och med Mathilda funkade ju inte ammningen.. tyvärr. Mathilda är ju också lite mer van att åka iväg själv med pappa.. eller vara hemma själv med pappa om jag åker iväg.. men Saga brukar ju oftast följa med mig just på grund av att jag ammat henne och pga. det varit den enda som kunnat trösta henne.. Nu dricker ju hon också välling morgon och kväll.. och fast föda till lunch och middag och vanligt mellanmål som.. frukt en bit bröd osv.. hon behöver ju inte mig för föda längre.. men vi har ju ett speciellt band och det är därför hon är mer mammig och vill ha mig som tröst osv.

Men det kommer nog gå bra.. dagis personalen är duktig och Martin kan ju ta hand om flickorna han med.. det är bara jag som har sådan hemsk separations ångest.. men det går nog över med tiden.. hoppas jag!!

På återseende!

*Lisa-Marie*

Min dotter Lisa-Marie 6 (7 i november) har alltid varit lite av en våghals.. helt orädd. Ja till exempel när hon knappt var ett år tog hon med sig sin "Big Bobby Car" (alla som har barn vet vad det är.. ni andra får ta reda på det ;-)) upp i en lång brant backe och åkte ner för denna branta backe baklänges.. utan möjlighet till att bromsa.. tyckte hon var jätte kul.. medans en själv var totalt panik slagen!! Ja iallafall trodde man att det skulle gå över ju äldre hon blev.. ja dom säger ju att man blir klokare med åren.. men NEJ!! I Lördags hade dom cyklat till en kompis.. och när dom skulle cykla hem sa jag att ni måste ta Backströms backen och inte storvägen.. men GÅ nerför backströms backen!! Den backen är så brant och lång och bara grus och sten att jag inte ens kör bil nerför den.. iallafall ville Lisa-marie vara som dom "stora" pojkarna.. cykla nerför backen alltså I full fart satte hon iväg nerför sladdade och hade sig.. tills hon körde på en sten. cykeln for åt ett håll och hon fortsatte nerför backen.. utan cykel!! Tur är väl att hon hade hjälm på sig.. men nu är hon helt blåslagen i ansiktet.. en blåtira har hon. Ja hon ser ut som Rocky ungefär i Rocky IV efter att han gått ett antal ronder mot ryssen Ivan Drago.. och händena är alldeles uppskrapade!! Jösses sicken unge man har.. Annabel hon var smart och gick nerför backen, men fick bevittna hela tragedin!!

Idag börjar inskolningen på dagis för Saga.. det blir även en liten inskolning för Mathilda för hon har inte varit på dagis på 8 månader.. så hon har väl glömt bort allihopa.. kanske! =) Men vi får hoppas att allt går bra...

*Ps.*

Det är inte billigt att ha barn på dagis/fritids.. speciellt inte om man har många.. 1735:-/mån får jag betala.. suck.. nu måste man ju vara miljonär för att ha råd att arbeta och ha barnpassning... inte bra.. men ett måste..

*Skolstart*

Idag är tjejernas första dag i skolan efter ett långt sommar lov! Känns så oerhört konstigt, jag är ju så van att ha dom hemma.. och att ta det lugnt på mornarna. Men idag så var det upp kl. 6.15.. laga frukost åt fyra barn och göra irdning oss alla för att sedan vara där på skolan till 8.10.. stressigt men vi hann i tid!=)

Dom slutar klockan 13.50 idag.. så jag skall pyssla lite här hemma innan jag och småttingarna promenerar ner och hämtar dem...

*Röker Pipa*

Nej det gör jag inte.. kom bara inte på nått annat att skriva som rubrik! ;p

Har just insett att det blivit en himmla massa inlägg i bloggen idag.. jag måste ha haft nått otroligt flyt hela dagen.. för huset har aldrig någonsin varit så städat som nu! *Myser* och jag har hunnit handla.. tvättat mer kläder och umgåtts med mina barn varje vaken minut.. deras vakna minut alltså,, här blir det aldrig nån middags lur för mig inte.. utan en massa kaffe drickande istället!:) Annabel och Lisa-Marie sover ju inte middag heller.. men dom är ju lite mer själv ständig än vad dom små barnen är.. inte lika mammiga så att säga! :)

Lilla Saga har somnat om föresten.. hon ville bara ligga och gosa med mamma en stund längre..:)

Ja som sagt det är väl bäst att man passar på att skriva i bloggen innan man börjar arbeta.. för då hinner jag nog inte lika ofta.. jag kommer ju jobba kväll så på förmiddagen (och morgonen) vill jag ju spendera extra mycket tid med Mathilda och Saga ioch med att dom sover när jag kommer hem på kvällen.. och helgerna vill jag ju spendera extra tid med dom stora för dom går ju till skolan tidigt på mornarna och sover också när jag kommer hem.. Jag får helt enkelt bara prioritera barnen när jag är ledig.. så att dom inte känner sig bort glömda!

*Överstökat*

Nu har man lagat mat ( potatismos och köttbullar), ätit och städat bort.. och badat fyra barn.. och hunnit lägga två av dem (dom minsta) så nu skall jag nog ta och brygga mig en kopp kaffe.. slappa.. se på när sambon städar Durangon.. och fotar den (skall lägga ut den på annons).. och sedan skall jag nog sitta och spela lite Ice Age 2 när sambon är i garaget och jobbar och dom stora flickorna gått och lagt sig! Men just nu så är jag helt slut efter att ha hållit igång i princip hela dagen... jag har fått nått sådant där rastöst.. hyperaktivt ryck och städat och donat och allt möjligt ( fast det inte alls behövdes) hela dagen!! Knasboll jag är!!
Jag skall dock försöka komma ihåg att elda lite granna ikväll för att vara säker på att det finns varmvatten imorgon eftersom jag vill duscha och tvätta håret innan jag går till frissan... men det hinns nog med det också.

Ooopsi nu vill Saga inte sova mera! Sånt är livet!

*Monetar Pensionsförvaltning*

Fick ett mejl idag från Inger på Monetar och min utbildning börjar redan den 25/8 kl 14-20!! Gahhhhh.. mycket tidigare än väntat! Det har ju skett en hel del förändringar (både på Monetar och i pensions världen) så jag bör gå utbildningen med dom andra nykommlingarna.. men själva säljandet kan jag ju.. förutom det nya manuset.

Nu får jag dock spendera morgondagen till att ringa dagis och höra när inskolningen kan börja, det blir dock Martin som får ta i tur med hela den biten eftersom jag går utbildningen då...

Känns så overkligt. men men..

*Suck*

Känner mig som en säck potatis (bara så där helt plötsligt).. två täta graviditeter (dom två sista) har satt sina spår.. så jag borde ta och göra nånting åt det.. typ banta eller nått.. jag är ju expert på den frånten vid det här laget!!

Men imorrn skall jag klippa mig.. ett steg i rätt riktning för min makeover!;)

*Ice Age*

Ice Age 2: the Meltdown är ett jätte roligt och gulligt xbox spel.. man springer runt med den där berömda ekorren.. eller vad det nu är och jagar nötter och dyligt och stöter på diverse små faror..påminner lite om Spyro, helt klart mitt typ av spel.. barnslig som jag är! ;)

Ps.Här regnar det fortfarande!!

*Piss väder*

Regn, regn och åter regn!! Himmla mysigt väder måste jag säga... NOT!! Blir till att klä på barnen varmt och trä på regnskyddet på vagnen när jag skall promenera till affären.. jag har ju ingen bil idag, för martin har den till jobbet!! Själv lär jag nog bli blöt eftersom jag inte äger några regn kläder eller stövlar själv... men huvudsaken att barnen håller sig torr..

*Förändring*

Nu har det skett en liten förändring på min blogg som ni alla ser!:) Mycket fint tycker jag det blev med alla mina barn längst upp.. Tack systeryster!! Mer förändringar blir det nog i mån om tid! :)

Jag och alla barnen är vaken.. tja nästan Saga sover sin första tupplur för dagen.. och Martin är på jobbet. Vi har inte så mycket ålanerat idag.. ingen aning alls om vad vi skall hitta på idag.. men nått dyker väl upp..kanske! :)

Grattis storebror som fyller år idag! :)

*Hemma*

Nu e dom hemma.. Mathilda var såååå glad över att få återse lilla syrran Saga och for genast runt på golvet och lekte och busade med henne.. och nu sitter dom tre och äter middag!

*Snart så är dom hemma..*

Snart.. om ca 1 timme är Martin, Annabel och Mathilda hemma. Skall bli skönt att se dom efter att dom varit borta en hel dag!! Jag, Lisa-Marie och saga har dock redan ätit middag.. men sparat åt resenärerna!:)

Saga är i badrummet vid tvätt maskinen och försöker öppna filtret till tvätt maskinen (har sett hur mamma gör när hon rensar det).. hon tror väl det är dags att rensa det nu när tvättmaskinen pipit.. men den talar bara om att tvätten är färdig.. haha.. det är otroligt vad dom lär sig fort ibland..

Sedan så skall syrran ev. göra lite förändringar i min blogg.. göra den lite mer personlig antar jag! Jag är så otroligt kass på sådant! ;) Men ni som läser min blogg flitigt lär märka när dom förändringarna sker!

*Uppdatering #2*

Mathilda fick inte ta bort skenan idag.. men röntgen bilder och allt såg iallafall bra ut Dr Tjärnström sa att Mathilda skulle ha skenan augusti ut och sedan skulle vi börja avvänja henne vid den.... Alltså ta bort skenan i 3 timmar ett  par dagar.. och sedan trappa ner till två osv. under en veckas tid tillslut efter veckan så är hon redo att bara ha den på natten.. vi skall också på återbesök i mitten på september..

*SUCK*.. hade hoppas hon fått bort skenan idag.. men kanske bäst att skynda långsamt så att det inte blir nått tok av det hela..

Nu är dom iallafall på väg hem! :)

*Uppdatering*

Nu är Mathilda på röntgen... jag väntar med spänning på att få höra resultat och diagnos. Men som ni förstår så har jag inte hört nått alls från dem.. mer än att dom kommit fram till Uppsala..

Fortsättning följer.........

*Martin, Annabel & Mathilda*

Nu har dom åkt ner mot Uppsala.. ja det är ettpar timmar sedan dom for nu. Annabel kom ner nyvaken och halvt sovandes alldeles innan dom skulle fara och frågade -"SNÄLLA... får jag följa med"?!? Hennes favorit serie på TV är ju "Sjukhuset" på TV 3 som spelas in på just Akademiska sjukhuset i Uppsala.. och nu när Martin och Mathilda inte skall övernatta så ville hon följa och se "sjukhuset" i verkligheten!:) Jag har Aldrig sett nån äta frukost så fort som hon gjorde just idag!!:O Så nu är det "bara" jag, Lisa-Marie och Saga hemma... Lisa-Marie sover fortfarande, helt ovetandes att storasyrran åkt ner till Uppsala.. Bara hon inte får ett vredes utbrott när hon vaknar.. Ooooopsi! Men hon får ju iallafall hela "Harry Potter" spelet för sig själv... en bra muta! ;)

Håll nu tummarna att allt ser bra ut för Mathilda och att hon inte behöver skenan dagtid ifortsättningen!! Uppdaterar er så fort jag själv vet!

Dax för min frukost!!

*Trötter*

Det har regnat i princip hela dagen.. mycket tråkigt väder måste jag säga. Jag har i princip spenderat hela dagen till att städa och tvätta mattor.. så nu tror jag vi har ett kliniskt rent hem!! Det måste vara den första! :) men trött har jag blivit av alla sysslor.. men kan inte riktigt gå och sova ännu för Saga är vaken.. och jag har fortfarande lite att göra inför Mathilda och martins Uppsala resa.. men sedan så skall jag SOVA! Undra just om Martin tänker sova nått eller.. han ser fullt upptagen ut med Att spela Harry Potter på xboxen!:O


*Regn!*

Det är en regning söndag idag.. märks att hösten inte är långt borta! :(

Jag har hunnit med rätt mycket under morgonen, jag har tvättat några maskiner (fungerar jätte bra nu när stoppet i avloppet är fixat!).. och städat Tottes bur! sedan så har jag ju tagit hand om fyra ungar också o fixat frukost och allt sådant som hör morgonen till! :)

Annabel och Lisa- Marie är uppe på rummen och städar och dammsuger och torkar golven!!(?) :-O Dom skall på kalas senare vid 12.00 och blir borta ettpar timmar och då skall jag passa på att städa resten av huset.. hade jag tänkt. Jag skall också ta och göra i ordning för Martin och Mathildas resa till Uppsala i morgon.. men den här gången behöver dom ingen övernattnings väska eftersom att det inte är nått gips byte.. dom får åka hem efter läkar besöket! :)

*Pizza*

I kväll blir det pizza till middag.. en grekisk special till moi!! :) Det skall bli väldans gott måste jag säga.

Martin och Lisa-Marie är i Ljusdal, dom skulle köpa en pressent åt Vincent som har 8 års kalas i morrn och sedan skulle dom vecko handla också.. och på vägen hem stannar dom i Färila och tjackar pizza!:)

Det har bara varit jag, Bellan, Mathilda och Saga hemma.. eller det är väl inte så bara.. kanske. så jag har tvättat kläder, suttit och ritat med Annabel och sett på när Mathilda och Saga "bråkat" på golvet. Just nu är Saga inne på sin andra tupplur för dagen och annabel har tagit Mathilda på en promenix i vagnen för att titta på hästar.. Mathilda bara älskar hästar! :)

Nepp dax att göra nytta!!

Ps. Bara två dagar kvar tills Mathilda åker ner till Uppsala och förhoppningsvis blir av med skenan dagtid! :)

*Utfodrade*

Ja då har dom små vaknat och blivit utfodrade.. så nu skall jag ta och kla till affären och handla lite hade jag tänkt, vet dock inte vad vi skall äta idag...

Sedan så har jag "vunnit" en trasmatta på Tradera som kommer bli jättefin till köket! :)

*Lugnet*

Ja.. här är det så lugnt och tyst just nu så jag tror jag snart sliter håret ur skallen!! Båda småttingarna sover och Annabel och Lisa-Marie är ute nånstans och leker.. förmodligen nere vid skolan och leker med Tim.

Jaja..jag kanske skall ta och städa lite... eller nått...

*Tre Dagar kvar*

Nu är det bara tre dagar kva tills Mathilda (förhoppningsvis) får ta bort skenan dag tid och endast ha den under natten! =) sambon och lill gummsan åker ner till Uppsala tidigt på måndag morgon.. o jag håller tummarna att allt går vägen. Medans han är i Uppsala måste han också köpa två barnmatstolar.. en åt Saga och en åt Mathilda.. Saga har redan en (hokuspokus stol) men den har inte ett bälte och hon kan bara inte sluta att klättra i stolen när vi skall äta!! Och mathilda behöver en för hennes specialbyggda kommer inte fungera när skenan är borttagen!

Jag har även sett en Ford Windstar som jag vill ha.. få se om vi kan byta dodgen mot en sån inom en snar framtid.. behöver ju en till pendlings bil också nu när jag skall börja jobba!

*Laptop*

Vill ha en ny bärbar dator.. vänster musknapp är helt kaputt på denna.. Ja så går det när man spelar Harpan och Mahjong Titans en aningens för ofta!! =O

*Uppdatering*

Det gick bra på dagis och jag skall få skola in Saga lagom till att jag börjar jobba, kan dock tänkas att Martin behöver ta ut någon dag med föräldra penning och avsluta inskolningen... Men vi får hoppas att allt klaffar nu. Monetar verkar dock avsevärt mycket bättre nu än förr.. tex. Nu får man bonus för alla "ordrar" man säljer.. förrut måste man vänta tills kunden betalat och ångrade sig en kund tog dom tillbaka bonusen från nästa månads lön och så är det inte nu!=) Sedan så får man OB tillägg också eftersom man jobbar till 21.00 måndag-torsdag och det fick man heller inte förr. Det är ju naturligvis en fast månads lön också.. inte bara provision!=)

Sedan så hämtade jag ju min nya Nokia också.. och den var inte purpur som jag valt, utan svart.. men jätte fin ändå. Det kanske var slut på den purpur färgade.. vad vet jag. Men jag klagar inte för jag fick den ju gratis. Men en fråga.. varför är det två kameror på en Nokia 6220?? *klia mig i huvudet*


Så här ser min nya mobbe ut!=)

*Dagens "Att göra"*

Idag skall jag åka upp till dagis/förskolan och höra om det finns möjlighet att få dagis plats åt Saga.. och när jag isåfall kan börja skola in henne.. Jag har ju som sagt fått jobb från 1:a september!=) Personligen tycker jag att Saga är lite för ung ännu.. jag vill hellst vara hemma ett tag till, men har ingen föräldra penning kvar.. däremot skall Martin vara föräldraledig om ca. två månader så Saga kan vara på dagis tills dess.. tänkte jag. Men vi får se vad föreståndaren säger! Mathilda har ju redan en dagis plats.. dock så har hon inte varit och "utnyttjat" den platsen medans hon varit gipsad.. men jag har betalat för hennes plats ändå, för att få behålla den.. men Mathilda lär nog behöva en liten inskolning också eftersom hon inte varit där på 8 månader.. Sedan behöver jag ordna med två fritids platser också.. åt Annabel och Lisa-Marie. SUCK.. ja det är inte "Bara" att ha fyra barn!=O Men jag åter kommer senare och talar om hur det gått.. åker upp dit vid 10.00 tiden!

Efter det skall vi åka till Berglunds närbutik (postombud) och hämta min nya mobil telefon. En telefon föräljare ringde för nån månad sedan och undrade om jag var nöjd med mitt telia abonnemang och om jag isåfall ville förlänga det.. jag sa ja det kan jag väl.. och då skulle jag få en ny mobil också.. om jag mins rätt så var det en Nokia 6220 Classic.. med inbyggd GPS (kan ju jag behöva som har noll lokalsinne överhuvudtaget!!;)).. den skulle iallafall vara purpur färgad. Det var det jag valde. Valet stod mellan svart och purpur.. och jag tycker svart är lite tråkigt..:)

Höres!!

*JOBB!!*

Jag har fått jobb på Monetar pensionsförvaltning! Börjar 1 september!! Wohooooooo!!=)

*Aspergers..LÅNG..*

Här är förklaringen till aspergers syndrom.. längst upp hittar ni sammanfattningen i typ korthet.. för er som vill veta allt kan ju läsa hela inlägget.

Aspergers syndrom,
AS (även högfungerande autism, autistiskt syndrom), är ett neuropsykiatriskt funktionshinder som framträder i tidig ålder. Det anses bero på att områden i hjärnan fungerar på ett annorlunda sätt (= en genomgripande störning i utvecklingen). De funktioner som påverkas är de kognitiva funktionerna som medför nedsättningar i helhetsförståelse/detaljseende, socialt samspel/kommunikation, planering/organisationsförmåga, fantasi/föreställningsförmåga, minne/begåvning, beteende/känslor. Även de individuella faktorerna påverkas som beteendenivå hos personen kan de uppvisa att annorlunda beteende.

Personer med AS skiljer sig i allmänhet inte utseendemässigt från andra, vilket gör att det kan vara svårt för omgivningen att förstå deras avvikande beteende. De blir därför ofta missförstådda och kan uppfattas som väldigt blyga, ohyfsade eller ouppfostrade.

Autismspektrumtillstånd utmärks av en kraftig begränsning av fantasi, lek, beteenden och intressen. Faktum är att AS är en lindrig form av autism. Personer med AS har ofta kliniskt betydelsefulla nedsättningar i adaptiva funktioner.

//

Personer med AS är i regel normalvarierat begåvade eller högt begåvade.

Historik 

Klassificeringen av autism uppstod inte förrän 1943 när Leo Kanner, doktor på John Hopkins, studerade en grupp med elva barn och introducerade benämningen tidigt infantil autism. Samtidigt beskrev en österrikisk forskare, Dr. Hans Asperger, en annan form av autism som senare blev känd som Aspergers syndrom. Det världsspridda erkännandet av Hans Aspergers arbete blev dock försenat på grund av andra världskriget. Faktum är att majoriteten av hans arbete inte blev erkänt förrän 1997.

Den biologiska förklaringsmodellen

Inom psykodynamisk teori och praktik från Bruno Bettelheim[1] till Birgitta Zenker[2] betraktades autism som en typ av barnpsykos orsakad av tidiga trauman, vilket föranledde en psykoterapeutisk behandlingsfilosofi.

Aspergers observationer publicerades på tyska. Funktionshindret förblev därför länge okänt utanför den tyskspråkiga världen. Resultaten var inte kända för en bredare icke tyskspråkig krets förrän 1981, då Lorna Wing publicerade en serie fallstudier som visade liknande symptom och som hon kallade "Aspergers syndrom."[3] Wings skrifter publicerades och populariserades i stor omfattning. 1992 togs AS med i den tionde upplagan av Världshälsoorganisationens diagnosmanual och International Classification of Diseases (ICD-10), vilket gjorde det till en distinkt diagnos.[4] Senare, 1994, tillades AS även i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-IV) och American Psychiatric Associations diagnostiska referensbok.[5]

Klassificering och diagnos [redigera]

Aspergers syndrom definieras i avsnitt 299.80 av Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-IV) med sex huvudsakliga kriterier:

  1. Kvalitativt nedsatt förmåga till social interaktion,
  2. Begränsade, repetitiva och stereotypa mönster i beteende, intressen och aktiviteter,
  3. Betydande nedsättning av funktionsförmåga i viktiga avseenden,
  4. Ingen betydande försening av den allmänna språkutvecklingen,
  5. Ingen betydande försening av den kognitiva utvecklingen såsom nyfikenhet på omgivningen, eller i utvecklingen av för åldern adekvata vardagliga färdigheter eller adaptivt beteende (utöver social interaktion) under de tre första levnadsåren.
  6. Symptomen kan inte bättre förklaras av en annan specifik genomgripande störning i utvecklingen, eller av schizofreni.[6]

Kännetecken [redigera]

Personer med Aspergers syndrom har oftast dessa svårigheter:

  • att avläsa kroppsspråk och instinktiva signaler, och se socialt samspel mellan människor
  • att se sammanhang och abstrakt tänkande
  • att organisera sin tillvaro (de har stort behov av rutiner)
  • problem med motoriken
  • symptomen kan ses som en lindrigare form av autism.

De har även:

Personer med ASD (autismspektrumstörningar) bearbetar signaler från omgivningen på ett annorlunda sätt då deras hjärnor arbetar annorlunda. Det medför en tankeprocesstörning (central kognitiv dysfunktion). Konsekvensen blir: nedsatt förmåga att skapa, förstå och tolka sammanhang, samband och helhet. Styrkan kan istället bli ett detaljseende/detaljstyrning (nedsatt central coherence). De har även en nedsatt exekutiv funktion som medför svårigheter som märks oftast när barnet blir äldre inom dessa områden: ha ett målinriktat flexibelt beteende, planera/organisera sitt handlande, hantera och bedöma tid, flexibilitet i uppmärksamhet, anpassningsförmåga.

Begåvningsprofiler [redigera]

Personer med Aspergers syndrom har per definition inget förståndshandikapp. När grupper av barn med AS testas med WISC-III får de ett genomsnittligt resultat på ungefär IQ 99-104[7][8][9] - vilket stämmer överens med det genomsnittliga resultatet för normalt utvecklade barn.[10] Även bland barn med AS finns barn med mycket svag begåvning (IQ 70-84).[11]

Sociala avvikelser [redigera]

Aspergers syndrom kan omfatta ett flertal svårigheter och beteendeavvikelser. Det finns inget enskilt drag som delas av alla personer med AS, men svårigheter med socialt beteende förekommer hos många och är ett av de viktigaste kriterierna.

Personer med AS saknar oftast förmågan att förmedla sitt eget känslomässiga tillstånd (alexitymi) och den naturliga förmågan att se undertexterna i socialt samspel, att avläsa kroppsspråk och instinktiva signaler. De har ofta svårt att veta vad som är "acceptabelt", vilket kan leda till välmenande yttranden som kan verka förolämpande, såsom att säga till en främmande person att han/hon har viktproblem. De oskrivna reglerna i socialt beteende som förbryllar så många med AS har kallats "den dolda läroplanen."[12] Personer med AS måste lära sig dessa sociala förmågor intellektuellt genom synbart konstlad, torr logik snarare än intuitivt genom normalt känslomässigt samspel.[13]

Icke-autistiska personer kan samla information om andra personers kognitiva och känslomässiga tillstånd på grundval av signaler som inhämtats från omgivningen och andra personers ansiktsuttryck eller kroppsspråk, med detta har personer med AS oftast nedsatt förmåga i.[14][15] Detta anses ibland vara en brist på "theory of mind."[16] Utan theory of mind saknar personer med AS förmågan att känna igen och förstå andras tankar och känslor. De kan inte tolka eller förstå andras önskningar eller avsikter och är därmed oförmögna att förutse vad som kan väntas av andra eller vad andra kan förvänta sig av dem. Detta leder ibland till social tafatthet och olämpligt beteende.

En person med AS kan ha problem att förstå andra människors känslor: de meddelanden som förmedlas genom ansiktsuttryck, ögonkontakt och kroppsspråk missas ofta. De kan också ha problem med att visa empati med andra människor. Därför kan personer med AS uppfattas som egoistiska, själviska eller ohänsynsfulla. I de flesta fall är dessa etiketter orättvisa, eftersom personer som har syndromet förhållandevis ofta är neurologiskt oförmögna att förstå andra människors känslomässiga tillstånd. De blir vanligen chockade, upprörda och ångerfulla när de får reda på att deras handlingar är sårande eller olämpliga. Personer med AS har helt normala känslor. De känslomässiga bindningar som de kan ha (t ex. till föremål snarare än till människor) verkar dock ofta underliga eller kan till och med framkalla oro hos personer som inte delar deras perspektiv.[17] Denna begränsning av förmågan att avläsa sina egna och andras känslor har benämningen alexitymi, en grekisk term som myntades 1972 av P.E. Sifneos och betyder "frånvaro av ord för känslor."[18] Senare undersökningar har bekräftat att 85% av personer med AS-diagnoser har alexitymi,[19] ett resultat som ställer viktiga frågor för framtida forskning rörande hur man kan förklara den höga komorbiditeten. Enligt Tony Attwood kan alexitymi också förklara svårigheter som personer med AS har med att hantera ilska, där oförmågan att uttrycka känslor i ord gör personen benägen att använda fysiska handlingar för att uttrycka sin sinnesstämning och få utlopp för sin känslomässiga energi.[20]

Problemet kan förvärras av de reaktioner som ges av de neurotypiska personer som samspelar med AS-drabbade personer. En Aspergerpatients synbara känslomässiga likgiltighet kan förvirra och uppröra en neurotypisk person, som i sin tur kan reagera ologiskt och emotionellt - reaktioner som många Aspergerpatienter finner särskilt irriterande.

Att inte visa tillgivenhet - eller inte göra det på konventionella sätt - betyder inte att personer med AS inte känner tillgivenhet. Att förstå detta kan få partner eller vårdgivare att känna sig mindre avvisade och vara mer förstående. Ökad förståelse kan också uppnås genom att man lär sig om AS och eventuella komorbida störningar.[17] Ibland uppstår det motsatta problemet: personen med AS är ovanligt tillgiven mot nära och kära, och missar eller misstolkar signaler från den andra parten, vilket gör partnern stressad.[17]

Den som saknar kunskaper om personer med Aspergers syndrom, kan ibland uppfatta dem som egocentriska och ibland rent av otrevliga. Huvuddelen av kommunikationen människor emellan är icke-verbal, och de flesta använder sig av instinktiva signaler och tar omedvetet för givet att andra läser av dem. En person som inte gör det, eller som av annan anledning inte svarar med de signaler som förväntas, upplevs då som udda, ibland utan att någondera parten kan komma underfund om varför. Dessa personer kan dock sedan man lärt känna dem uppskattas för sin ärlighet och saklighet.

Personer med AS måste lära in och ofta tänka på sådant som andra tar för givet; därför kan umgänget med personer utan AS ibland vara mycket tröttande.

En annan viktig aspekt av de sociala skillnader som ofta återfinns hos personer med Aspergers syndrom är nedsatt central koherens,[21] förmåga att se sammanhang. Personer med dålig central koherens kan vara så fokuserade på detaljer att de "inte ser skogen för träden". En sådan person kan komma ihåg en berättelse eller en händelse i stor detalj men vara oförmögen att uttala sig om vad detaljerna betyder. En annan kanske kan förstå en uppsättning regler i detalj men vara oklar över hur eller var de är tillämpliga. Frith och Happe utforskar möjligheten att uppmärksamhet på detaljer kan vara en avvikelse snarare än en brist. Det tycks sannerligen finnas många fördelar med att vara detaljinriktad, särskilt i aktiviteter och yrken som kräver en hög nivå av noggrannhet. Man kan också se att detta skulle orsaka problem om de flesta icke-autistiska (men alls icke alla) människor kan röra sig obehindrat mellan detalj- och helhetsorientering.

Språkliga avvikelser [redigera]

Det är förhållandevis vanligt med avvikande tal, som av andra kan uppfattas som monotont, mekaniskt eller formellt. Karakteristiskt för personer med AS är ett mycket pedantiskt sätt att tala. De tenderar ofta att tala långt mer formellt än vad som är lämpligt i sammanhanget. En femåring med AS kan regelbundet tala med ett språk som kunde vara hämtat från en universitetslärobok, särskilt i fråga om hans eller hennes speciella intresseområde.[22]

Ett annat vanligt kännemärke för syndromet, som dock, liksom allt annat, inte delas av alla som har det, är att tolka saker bokstavligt. Ett yttrande som "Kan du öppna fönstret?", kan därigenom uppfattas som en fråga och besvaras med "ja" eller liknande utan någon åtgärd angående fönstret. Attwood ger ett exempel på en flicka med AS som svarade i telefon en dag och fick frågan "Är Paul där?" Den efterfrågade Paul fanns i huset, men han var inte i rummet med henne, så efter att hon sett sig omkring för att försäkra sig om detta svarade hon helt enkelt "nej" och lade på luren. Personen som ringde var tvungen att ringa upp igen och förklara för henne att han hade menat att hon skulle söka upp Paul och få honom att ta telefonen.[23]

Personer med AS kan ibland använda ord på ett egensinnigt sätt, såsom att bilda nya ord och göra ovanliga sammanställningar. Detta kan utvecklas till en sällsynt fallenhet för humor (särskilt vitsar och ordlekar). En potentiell källa till humor är insikten att deras bokstavliga tolkningar kan användas till att roa andra. Vissa är så skickliga på skriftspråk att de kan kvalificera sig som hyperlektiska. Tony Attwood beskriver hur ett visst barn hade talang för att uppfinna nya uttryck, som "städa ner" ("tidying down") som motsats till "städa upp" ("tidying up").[24]

Barn med AS uppvisar ofta avancerade förmågor för sin ålder i språk, läsning, matematik, rumslig förmåga eller musik, och uppfattas ofta som ovanligt 'begåvade'. Ibland kan dock dessa talanger motvägas av avsevärda fördröjningar i utvecklingen av andra kognitiva funktioner.[25] Vissa andra typiska beteenden är ekolali, upprepning av yttranden som gjorts av en annan person, och palilali, upprepning av ens egna ord.[26]

En studie från 2003 undersöktes skriftspråket hos barn och ungdomar med AS. De jämfördes med andra barn i ett standardiserat test av skriftspråksförmåga och handskriftens läslighet. Vad gäller skriftspråk hittades inga betydande skillnader mellan standardiserade resultat från de båda grupperna, men vad gäller handskrift producerade deltagarna med AS avsevärt färre läsliga bokstäver och ord än den icke-autistiska gruppen. En annan analys av skrivna textprov visade att vissa personer med AS producerade text i liknande mängd som andra personer, men har svårigheter med att producera texter av kvalitet.[27]

Tony Attwood säger att en lärare kan behöva ägna avsevärd tid åt att tolka och korrigera ett AS-barns handskrift. Barnet vet också om att hans eller hennes handskrift är av dålig kvalitet och kan vara obenägen att delta i aktiviteter där skrivande ingår i stor utsträckning. Olyckligtvis för många barn och vuxna kan lärare och arbetsgivare betrakta snygg handstil som ett mått på intelligens och personlighet. Barnet kan behöva få en bedömning från en arbetsterapeut och sjukgymnastik, men modern teknologi kan medverka till att minska detta problem. En förälder eller lärarassistent skulle också kunna fungera som barnets skrivare eller korrekturläsare för att säkerställa att barnets skrivna svar eller hemläxor är läsliga.[28]

Smala intensiva intressen [redigera]

Barn med Asperger syndrom kan utveckla specialintressen, som den här pojkens engagemang för molekylär struktur.

Personer med Aspergers syndrom utvecklar ofta specialintressen och kan bli experter inom ett eller några områden samt har ofta ovanligt lätt för att memorera sakfakta och uppfatta detaljer.

AS hos barn kan omfatta en intensiv fokusering på vissa intressen, av vilka många är sådana som andra barn har. Skillnaden hos barn med AS är den ovanliga intensiteten i intresset.[29] Vissa har föreslagit att dessa "fixeringar" i huvudsak är godtyckliga och saknar verklig mening eller sammanhang, men forskare har uppmärksammat att dessa "fixeringar" tenderar att vara inriktade på det mekaniska (hur saker fungerar) i motsats till det psykologiska (hur människor fungerar).[30] Personer med konstnärliga anlag kan vara mer intresserade av musik och konst, snarare än skönlitteratur.

Ibland är dessa intressen livslånga, men i andra fall ändras de vid oförutsägbara tillfällen. I vardera fallet är de normalt endast ett eller två intressen vid varje bestämd tidpunkt. Intressena hänger ofta ihop på ett sätt som är logiskt bara för personen med Aspergers syndrom. När de ägnar sig åt dessa intressen uppvisar personer med AS ibland ytterst sofistikerade tankegångar, en nästan tvångsmässig fokusering, och anmärkningsvärt gott minne för triviala fakta (stundtals till och med eidetisk förmåga).[3][31] Hans Asperger kallade sina unga patienter "små professorer" eftersom han tyckte att de hade en lika heltäckande och nyanserad förståelse för sina intresseområden som universitetsprofessorer.[32]

Vissa läkare håller inte helt med om denna beskrivning. Exempelvis hävdar både Wing och Gillberg att det är karakteristiskt för de områden som är av intensivt intresse för barn med Aspergers syndrom att de inbegriper mer inlärning utantill än verklig förståelse,[3] trots att förhållandet ibland verkar vara motsatt. En sådan begränsning är dock en konstprodukt av de diagnostiska kriterierna, även med Gillbergs kriterier.[33]

Personer med AS kan ha begränsat tålamod för saker som faller utanför dessa smala intressen. I skolan kan de uppfattas som mycket intelligenta underpresterande eller överpresterande elever, som tydligt kan överträffa sina skolkamrater inom sitt intresseområde, men är ständigt omotiverade att göra läxor (ibland även inom sina intresseområden). Andra kan vara hypermotiverade att överträffa sina skolkamrater. Symptomen kan ses i en tvångsmässig upptagenhet med döda föremål, såsom klockor, eller ett förhärskande intresse för systematiska saker som siffror, register, telefonkataloger, uppslagsverk, ordböcker och mätskalor. Kombinationen av sociala problem och intensiva intressen kan leda till avvikande beteende, såsom att hälsa på en främling genom att ge sig in i en utdragen monolog om ett specialintresse istället för att presentera sig på det socialt accepterade sättet. I många fall kan dock vuxna personer växa ur denna otålighet och bristande motivation och utveckla större tolerans för nya aktiviteter och för att möta nya människor.[25]

Andra avvikelser [redigera]

De som är drabbade av Aspergers syndrom kan uppvisa en rad andra sensoriska, utvecklingsrelaterade och fysiologiska avvikelser. Barn med AS kan uppleva en viss fördröjning i utvecklingen av finmotoriken. I vissa fall kan personer med AS ha en udda gångstil och kan ha tvångsmässiga rörelser i fingrar, händer, armar eller ben,[34] däribland tics.[35][36]

I allmänhet tilltalas personer med AS av välordnade saker. Vissa forskare nämner införande av rigida rutiner (för sig själv och/eller andra) som ett kriterium för diagnos. Det förefaller som ändringar av deras rutiner orsakar höga nivåer av ångest för många med störningen.[37]

Vissa personer med AS upplever varierande grader av sensorisk överstimulering och är ytterst känsliga för beröring, dofter, ljud, smaker och synintryck. De kan föredra mjuka kläder, bekanta dofter eller vissa sorters mat. Vissa kan till och med vara patologiskt känsliga för kraftiga ljud (då vissa personer med AS har hyperakusi) eller starka lukter eller ogilla att bli berörda. Exempelvis uppvisar vissa barn med AS en stark motvilja mot att någon rör vid deras huvud eller rufsar till deras hår, medan andra tycker om att bli berörda men ogillar kraftiga ljud. Sensorisk överstimulering kan förvärra problem som sådana barn möter i skolan, eller vuxna i arbetslivet, där bullernivåer i klassrummet eller på arbetsplatsen kan bli outhärdliga för dem.[34] Vissa är oförmögna att stänga ute vissa repetitiva ljud eller bakgrundsljud, som en klockas ständiga tickande eller en TV i ett annat rum i huset. De flesta barn slutar att uppfatta detta ljud efter en stund och kan bara höra det om det medvetet lyssnar efter det, men ett barn med AS kan ofta bli distraherat, upprört eller till och med (i fall där barnet har problem med att reglera känslor som ilska) aggressivt om ljudet håller i sig.[38]

Lysrör samt bildskärmar med låg uppdateringsfrekvens (vilka båda ofta kan påträffas i skolor) kan vara mycket störande synintryck för personer med AS, och bidra till i övrigt oförklarlig huvudvärk, dåligt humör och upprördhet.[39]

En studie av barns temperament har visat att barn med autismspektrumstörningar av sina föräldrar bedömdes ha mer extrema nivåer på en bedömningsskala än barn med typisk utveckling.[40]

Kliniskt perspektiv [redigera]

Forskning [redigera]

En del forskning om Aspergers syndrom utförs för att öka kunskapen om symptomen, för att ge hjälp i den diagnostiska processen. Annan forskning utförs för att identifiera orsaker till syndromet, även om mycket av denna forskning fortfarande är inriktad på isolerade symptom. Många studier har påvisat skillnader i sådant som gäller hjärnans struktur, men betydelsen av detta är oklar.

Peter Szatmari menar att termen Aspergers syndrom lanserades som diagnos för att gynna mer forskning om syndromet: "Det infördes i de officiella klassificeringssystemen 1994 och har blivit en alltmer populär diagnos, trots att det inte tydligt visats att diagnosen har något värde. Intressant nog infördes diagnosen inte så mycket som en indikation på dess ställning som en 'sann' störning, utan mer för att stimulera forskning ... dess giltighet är starkt ifrågasatt."[41]

Forskning om orsaker [redigera]

Den direkta orsaken eller orsakerna till Aspergers syndrom är okända. Det är dock allmänt accepterat att det finns en ärftlig faktor.[42] Det förmodas att flera olika gener är delorsaker till syndromet, då antalet symptom samt dessas svårhetsgrad varierar mycket mellan individer.[4] Undersökningar rörande spegelneuronerna i undre halvan av hjässloben har visat skillnader som kan ligga bakom vissa kognitiva avvikelser såsom några av dem som uppvisas i AS (till exempel att förstå handlingar, att lära sig genom att härma och att simulera andra personers beteende).[43][44] Det finns misstankar om icke-neurologiska faktorer som inte är väl förstådda, däribland ett möjligt samband mellan kvicksilvernivåer och förekomst av Aspergers syndrom, men åter gäller att orsakerna ännu inte är välförstådda och de påverkar alla klasser och raser.[45]

Andra möjliga orsakande mekanismer är bland annat en serotonindysfunktion och dysfunktion i lillhjärnan.[46][47] Simon Baron-Cohen föreslår en modell för autism som baseras på hans teori om empatisering-systematisering (E-S).[48] Enligt E-S-teorin är "den kvinnliga hjärnan" övervägande hårdkopplad för empati, medan "den manliga hjärnan" är övervägande hårdkopplad för att förstå och bygga system, och AS är en extremform av den "manliga hjärnan".[49]

Vissa genetiska studier tyder på att neuroliginer är inblandade i AS. Neuroliginer är en familj proteiner som anses fungera som förmedlare av cell-cell-interaktioner mellan neuroner. Neuroliginer fungerar som ligander för neurexinfamiljen av cellytereceptorer. Mutationer i två X-länkade gener som kodar neuroliginerna NLGN3 och NLGN4 har rapporterats. Dessa mutationer påverkar celladhesionsmolekyler som är belägna vid synapsen och tyder på att en defekt i synaptogenes kan orsaka benägenhet för autism.[50]

2006 publicerade en grupp franska forskare, under ledning av Thomas Bourgeron från Institut Pasteur, i tidskriften Nature Genetics sitt arbete som sätter avvikelser i kromosom 22 i samband med diagnosen autism och Aspergers syndrom hos fem barn. Den distala spetsen på den långa armen i kromosom 22 innehåller genen SHANK3, som anses ha en roll i mognad och underhåll av hjärnsynapser. Deletion av denna del av kromosomen upptäcktes hos personer med lågfungerande autism, och duplikation av den upptäcktes hos en person med diagnosen Aspergers syndrom.[51][52]

Annan forskning [redigera]

fMRI ger visst stöd för både teorin om bristande kopplingar mellan nervceller och ett dåligt fungerande spegelneuronsystem.[53][54]

Det finns andra studier som kopplar samman autism med skillnader i hjärnvolymer såsom förstorad amygdala och hippocampus.[55] Aktuell forskning pekar på strukturella avvikelser i hjärnan som en orsak till Aspergers syndrom.[4][56] Dessa avvikelser inverkar på nervkretsar som kontrollerar tankar och beteende. Forskare föreslår att samspel mellan gener och miljö får vissa gener att sättas på eller stängas av, och detta förändrar den normala migrationen och "kopplingen" av embryonala hjärnceller under den tidiga utvecklingen.[4]

Andra upptäckter är bland annat skillnader i hjärnområdet, såsom minskad densitet av grå hjärnsubstans i delar av gyrus temporalis inferior som anses spela in på autismspektrumstörningars patofysiologi (särskilt i integration av synintryck och affektiv information),[56] och skillnader i nervernas förbindelser.[57][58] Forskning på spädbarn tyder på tidiga skillnader i reflexer, vilket kan fungera som en "tidig indikator" på AS och autism.[59]

Vissa yrkesmän anser att AS inte nödvändigtvis är en störning och därmed inte borde beskrivas i medicinska termer.[60]

Behandling [redigera]

Hjälpen brukar innebära insatser för att öka individens och omgivningens kunskap och förståelse för AS och därigenom finna strategier för både miljö, kommunikation, klumpigare fysik och beteenden (tvångsmässighet eller mer rigida rutiner), vilka orsakar svårigheter i livet.

Den behandling som föredras koordinerar terapier som inriktas på tre centrala symptom på Aspergers syndrom: bristfällig kommunikationsförmåga, tvångsmässiga eller repetitiva rutiner och fysisk klumpighet. AS och högfungerande autism kan bedömas tillsammans i fråga om klinisk behandling.[61]

Ett typiskt behandlingsprogram omfattar i allmänhet:[4]

  • träning i social kompetens, för att förmedla förmåga att mer framgångsrikt samspela med andra,
  • kognitiv beteendeterapi, för att bistå till att bättre hantera känslor som kan vara explosiva eller ångestladdade, och för att minska tvångsmässiga intressen och repetitiva rutiner,
  • medicinering, för samexisterande hälsotillstånd som depression, ångest och ADHD;
  • näringslära, i relation till behandling av Aspergertendenser, såsom magnesium/vitamin B6-tabletter.[62] Gluten- (vete) och mjölkfri kosthållning framhålls ibland, men det verkar inte finnas så många studier som stöder dessa,
  • arbetsterapi eller sjukgymnastik, för att hjälpa till med sensorisk integrationsdysfunktion eller bristande motorisk koordinering,
  • specialiserad logopedi, för att hjälpa till med problem i normal konversation;
  • träning och stöd åt föräldrar, för att lära föräldrarna beteendetekniker som kan användas i hemmet, och
  • rådgivning för att stödja individer med AS att öka förmåga till självmedvetande och hjälpa dem att utveckla och hantera känslor som rör sociala upplevelser.
  • en allsidig neurokognitiv utvärdering ger inblick i hjärnans funktion och detta stöder utformning av ett program för neurofysiologisk träning, balansering av hörselsystemet och neurofeedback-metoder som har visats kunna förbättra närliggande symptom.

De tekniker som beskrivs ovan kan inte bota AS, men är avsedda att hjälpa dem som har AS-diagnos att fungera bättre i samhället.

Det har gjorts många studier om tidig beteendeintervention. De flesta av dessa är fallstudier med en till fem deltagare.[63] Fallstudierna handlar vanligen om att kontrollera icke-centrala autistiska problembeteenden som självskadebeteende, aggression, trots och stereotypi. Interventionspaket som de som utförs av UCLA och TEACCH är utformade för att behandla hela syndromet och har befunnits vara ganska effektiva.[63] Träning i social kompetens har mycket litet empiriskt stöd.[64]

Beteendeinterventioner, såsom tillämpad beteendeanalys (Applied Behavior Analysis - ABA), har varit föremål för forskning i många år. Empiriska data demonstrerar att det är effektivt i behandling av autismspektrumstörningar eftersom det är en individanpassad uppsättning program. Dessutom har ABA fördelen att individualiserade funktionella analyser av de uppvisade beteendena utförs.

I litteraturen om behandlingsprogram för barn och vuxna har biverkningar av medicinering och intervention till stor del ignorerats,[63] och det har hävdats att vissa behandlingar är oetiska och gör mer skada än nytta.[65][66]

Prognos [redigera]

Personer med AS har normal livslängd men har ökad förekomst av komorbida psykiatriska tillstånd som depression, affektiva syndrom och tvångssyndrom.[61]

Barn som har AS har visats kunna bli bättre naturligt. Detta kan vara relevant för giltigheten hos de påstådda 'botemedlen' för olika sorters autismspektrumstörningar, vilka gör anspråk på att nå framgång utan att korrigera för naturlig förbättring. Barnläkaren James Coplan, M.D., säger att "Vi kan ge det hoppfulla budskapet till föräldrar att många barn med autismspektrumstörningar kommer att bli bättre som en del av tillståndets naturliga utveckling."[67]

De brister som är förknippade med AS kan vara försvagande, men många personer upplever positiva följder, särskilt de som kan utmärka sig i områden som är mindre beroende av social interaktion, såsom till exempel matematik, musik, skriftspråk och vetenskap.[61]

Epidemiologi [redigera]

Den allmänna förekomsten av AS är inte väl belagd, men försiktiga uppskattningar med användning av DSM-IV-kriterierna tyder på att två till tre av 10 000 barn har störningen, vilket innebär att det är mindre vanligt än autism. Tre till fyra gånger så många pojkar som flickor har AS.[4][68] Förekomsten av AS i alla rasgrupper, och giltigheten av de epidemiologiska studier som hittills genomförts, är ifrågasatta.[69]

En stor populationsstudie i Sverige 1993 visade att 36 av 10 000 barn i skolåldern uppfyllde Gillbergs kriterier för AS, och det steg till 71 av 10 000 om misstänkta fall inräknas.[33] Uppskattningen är övertygande för Sveriges del, men resultaten kanske inte är tillämpliga på andra ställen eftersom de baseras på en homogen population. Den svenska undersökningen visade att AS kan vara vanligare än man tidigare trott och för närvarande kan vara underdiagnostiserad.[61] Gillberg uppskattar att 30–50% av alla personer med AS inte har fått en diagnos.[25] En annan undersökning har visat att 36 av 10 000 vuxna med en intelligenskvot på 100 eller över kanske uppfyller kriterierna för AS.[70]

Leekam et al. har dokumenterat betydande skillnader mellan Gillbergs kriterier och ICD-10-kriterierna.[71] Med tanke på dess krav på "normal" utveckling av kognitiv förmåga, språk, nyfikenhet och förmåga till självhjälp är ICD-10-definitionen betydligt snävare än Gillbergs kriterier, som ligger närmare Hans Aspergers egna beskrivningar.

Förekomsten av AS, liksom av andra autismspektrumstörningar, uppskattas vara högre för män/pojkar än för kvinnor/flickor,[4] men vissa läkare tror att detta kanske inte avspeglar de faktiska nivåerna. Tony Attwood föreslår att kvinnor bättre lär sig att kompensera för sina oförmågor på grund av genusskillnader i hanteringen av socialisering.[72] Ehlers & Gillbergs undersökning påvisade en proportion män-kvinnor på 4:1 hos personer som uppfyllde Gillbergs kriterier för AS, men en lägre proportion på 2,3:1 när misstänkta fall och gränsfall inräknades.[33]

Förekomsten av AS hos vuxna är inte tillräckligt undersökt, men Baron-Cohen et al. dokumenterade att 2% av vuxna får högre än 32 poäng i hans autismspektrumkvot-(AQ-)enkät, som utvecklades 2001 för att mäta i vilken omfattning en vuxen normalintelligent person har de drag som förknippas med autismspektrumstörningar.[73] Alla personer med höga poäng som intervjuades uppfyllde minst 3 av DSM-IV-kriterierna, och 63% uppfyllde tröskelkriterierna för en autismspektrumstörningsdiagnos. I en japansk undersökning framkom liknande resultat av AQ-testet.[74]

Komorbiditeter [redigera]

De flesta patienter som får diagnosen AS har andra komorbida psykiska störningar.[75] Barn har ofta diagnosen ADHD, medan ungdomar och vuxna ofta har diagnosen depression.[75] En undersökning av vuxna patienter visade att 30% som uppvisade ADHD även hade autismspektrumstörningar.[76]

Forskning tyder på att personer med AS kan ha mycket större sannolikhet att ha de andra förknippade störningarna.[77] Personer med AS-symptom kan ofta få diagnoser som depression, trotssyndrom (ODD -oppositional defiant disorder), antisocial personlighetsstörning, Tourettes syndrom, ADHD, generaliserat ångestsyndrom, bipolärt syndrom, tvångssyndrom och tvångsmässig personlighetsstörning.[78] Dysgrafi, dyspraxi, dyslexi eller dyskalkyli kan också vara diagnoser.[79]

Den särskilt höga komorbiditeten med ångest kräver ofta särskild uppmärksamhet. En undersökning rapporterade att omkring 84 procent av personer med autismspektrumstörning även uppfyllde diagnoskriterierna för en ångeststörning.[80] På grund av de sociala avvikelser som personer med AS upplever, såsom problem med att inleda eller hålla igång ett samtal eller inordning efter strikta ritualer eller scheman, kan ytterligare påfrestningar av dessa beteenden leda till känslor av ångest, som kan ha en negativ inverkan på många delar av personens liv, däribland skola, familj och arbete. Behandling av ångeststörningar som åtföljer en autismspektrumstörning kan hanteras på ett antal olika sätt, såsom med medicinering eller kognitiv beteendeterapi individuellt eller i grupp, där avslappnings- och distraktionsartade aktiviteter kan användas tillsammans med andra tekniker för att späda ut ångestkänslorna.[81]

Icke-kliniskt perspektiv [redigera]

Vissa yrkesmän hävdar att AS är långt ifrån en sjukdom, utan istället en patologisering av neurologiska olikheter som borde firas, förstås och tas hänsyn till istället för att behandlas eller botas.[60] Mot det hävdar andra, åtminstone som en komplicerande faktor, att en diagnos har hjälpt många att för första gången i livet få en förståelseram för tillkortakommanden och lidande i sociala och andra avseenden, och att det i bästa fall tar lång tid att uppfostra en majoritet till att inte råka åsamka avvikande personer sådant lidande.

Skifte i synsätt [redigera]

Autistiska människor har bidragit till ett skifte i synen på autismspektrumstörningar som komplexa syndrom snarare än sjukdomar som måste botas.[82] Företrädare för detta synsätt förkastar idén att det finns en 'idealisk' sammansättning av hjärnan och att varje avvikelse från normen är patologisk. De kräver tolerans för neurologiska skillnader.[83] Dessa synsätt är grunden för rörelser för autisters rättigheter (Autistic rights movement) och autistisk stolthet (autistic pride).[84] Forskaren Simon Baron-Cohen har hävdat att högfungerande autism är en "skillnad" och inte nödvändigtvis ett "funktionshinder".[85] Han hävdar att termen "skillnad" är mer neutral, och att denna lilla terminologiska förändring kan innebära skillnaden mellan att AS-diagnos tas emot som en familjetragedi, eller som intressant information, såsom att få reda på att ett barn är vänsterhänt.

Autistisk kultur [redigera]

Personer med AS kan kalla sig själva för "aspies", ett ord som myntades av Liane Holliday Willey 1999,[86] "aspergians"[87] eller den svenska varianten "aspergare"[88]. Termen neurotypisk (NT) beskriver en person vars neurologiska utveckling och tillstånd är typiska, och används ofta för att beskriva människor som är icke-autistiska.

I en artikel i Wired magazine, The Geek Syndrome,[89] föreslogs att AS är vanligare i Silicon Valley, en plats med många datavetare och matematiker. AS återfinns dock i alla yrkesgrupper och är inte begränsat till matematik- och vetenskapsområdet.[90]

Populariseringen av Internet har möjliggjort för individer med Aspergers syndrom att kommunicera med varandra på ett sätt som inte var möjligt att göra tidigare på grund av att personer med AS är så ovanliga, geografiskt spridda och ofta också socialt hämmade. Som en följd av den ökande förmågan att sammankoppla sig med varandra har det bildats en subkultur för personer med Aspergers syndrom. Webbplatser som Wrong Planet har gjort det lättare för personer att lära känna varandra.[91]

I Sverige har samvaro och träffverksamhet för personer med Aspergers syndrom före Internets genombrott mest förekommit inom ramarna för de organisationer som ursprungligen bildats för anhöriga men även kommit att ta emot personer med egen diagnos, såsom Riksföreningen Autism och Riksförbundet Attention. Genom Internet har fler kontaktytor skapats, och nu även grundats en egen förening med målsättningen att bli gruppens egen röst i samhället, Organiserade Aspergare.

Kända fall [redigera]

Det har spekulerats huruvida Albert Einstein hade det som nu kallas Aspergers syndrom

AS ses ibland som ett syndrom med både fördelar och nackdelar,[92] och bemärkta personer med AS eller autism har nått framgång på sina områden. Bland dem finns ekonomipristagaren Vernon Smith,[93] electropopartisten Gary Numan[94] och Satoshi Tajiri, skaparen av Pokémon.[95]

Spekulationer [redigera]

Vissa forskare av Aspergers syndrom spekulerar om att kända personer, som Thomas Jefferson,[96] Jeremy Bentham,[97] Albert Einstein, Isaac Newton,[98] Glenn Gould,[99] Ludwig Wittgenstein,[100] Adolf Hitler[101] och Michael Jackson,[102] hade Aspergers syndrom eftersom de uppvisade vissa AS-relaterade tendenser eller beteenden, såsom intensivt intresse för ett ämne, och/eller sociala problem.[103][104] Dessa spekulativa diagnoser, särskilt postuma sådana, är kontroversiella, då de utgår enbart från biografisk information och ibland inte tar upp dokumenterade drag som skulle tala emot Aspergers syndrom.[98] Aspergeraktivister använder ofta dessa spekulativa diagnoser för att visa att det vore en förlust för samhället om autism skulle gå att bota.[105] Denna typ av spekulationer kan också fungera som ett försök att skapa positiva förebilder för personer med autism.




*By the way*

Igår var jag till psykologen.. ja det är inte så hemskt som det låter, jag är inte psykiskt sjuk eller deprimerad så jag behöver terapi osv. Nej psykologer utför olika tester på folk också.. bla. för att få reda på om någon har autism, ADHD, Damp osv. själv har jag AS.. eller Aspbergers syndrom.. ja så nu vet ni det.. kan ju skriva sedan vad det är för något.. men för er som inte orkar vänta kan ju helt enkelt söka upp det på internet! ;)

Igår var mina äldsta döttrar hos frissan också.. dom ville bli fina inför skolstarten nästa vecka... och fina vart dom! =) Själv skall jag dit på onsdag nästa vecka.. och det är banne mig på tiden för mitt hår är en vandrande katastrof.. har inte klippt mig på två år.. minst!! =O Jag vill ha nån form av "Bob" som är kort och bullig bak men som sluttar och blir längre framåt på sidorna.. om jag kan ha en sån bob med mtt själv lockiga hår.. men vi får höra vad Sandra (frissan) säger på onsdag!=)

*Sveg*

Idag skall jag åka till Sveg till min gammla arbetsplats Monetar Pensionsförvaltning. Anledningen till att jag skall dit är för att jag har kvar nyckeln.. och tänkte då lämna tillbaka den. Jag har fått reda på att den chef jag hade när jag arbetade där, den karl som jag inte gillade och som smått terroriserade mig när jag var gravid, och som är orsaken till att jag sa upp mig.. ja han har slutat! =O Jag hade börjat fundera på just det när jag såg annonser på ams.se´s Platsbank när dom behövde folk.. och han inte stod som kontakt person längre utan en av mina gamla arbetskamrater stod som coach och kontakt person!! Så jag har sökt jobb där också.. behöver ju jobb och eftersom han (Chefen) är ute ur bilden, ja då är det ju fritt fram för mig igen!! Hehe.. Dock är det bara kvälls jobb, förrutom på fredagar då man jobbar 9-13. Jag vill hellst bara ha ett dagtids jobb, men i dessa tider får man ju vara glad att få ett jobb över huvud taget, så jag hade tänkt ha det tillfälligt (om jag får det alltså) tills nått bättre dyker upp.. men vi får se..

*Städning*

Idag är det städning som jäller (damsugning och golv torkning) trots värmen!! :( Har man små barn som kryper omkring på golvet så vill man ju ha extra rent!! Men jag vet inte hur man skall överleva den uppgiften, när man redan har värme slag som det är!! =O

*Värme slag*

Här är det redan olidligt varm, fast det bara är morgon.. över 26 °C iskuggan!! har öppnat en massa fönster och startat takfläktarna så nu är det korsdrag som jäller. Mathilda och Annabel höll på att få värme slag.. Mathilda bara skrek och skrek och var omöjlig att att trösta.. så dom två fick hoppa i badkaren för att svalka sig!!

Nu är det frukost för mig som jäller..

*Cosmic Comfort S*

Det vart ingen BeSafe Izi Kids bilbarnstolar, utan två Acta Graco Cosmic Comfort S En blå och en vinröd/ svart. Kostade 2295:-/st på Albins Leksaker i Hudiksvall. Jag har inte sett dom ännu för Martin har inte kommit hem ännu.. men hittade bilder på internet och tror dom kommer se ut som nedan..

Fina eller hur?

*Bilbarnstolar*

Jag har skickat iväg sambon till Hudiksvall för att titta efter bilbarnstolar åt Mathilda och Saga. Vi får bara ha Mathildas hyrstol en vecka till.. vi hyr den ifrån ett företag i Uppsala.. en Britax twoway.. enda stolen som passar när man är höftleds gipsad som Mathilda varit. Iallafall så är det därför vi behöver en egen åt henne. Sedan så har Saga vuxit ur sitt babyskydd.. som räcker tills ett barn är ca. 9 månader.. och därför behöver vi en ny åt henne också.. vill ju att dom skall åka mycket säkert i bilen!! Men dubbla utgifter blir det ju.. en bilbarnstol är ju inte precis billig, dom vi tittat på kostar 3.700:-/st.. Och den är av märket BeSafe izi kid X2.. Dom är tydligen bäst i test..

Annabel och Lisa-Marie följde med till Hudik.. så det är bara jag, Mathilda och Saga hemma.. Mathilda sover dock..

Nepp, nu är det dax att plocka ur diskmaskinen!!

*Yepp*

Det har funkat, det läcker inte längre vatten när jag tvättar! :)

Nu har jag ränt runt ute på gården och blåst upp badpolen åt flickorna.. samt dragit en vatten slang genom källaren, och ut genom källar fönstret, för att fylla upp polen.. vi har ju ingen vatten kran ute för vatten slang.. men det står nån stans på våran "to do list"!;)

*Verkar funka*

Ja det verkar ha fungerat med bakpulver och kokhett vatten för under denna tvätt omgång så har det inte läkt något vatten.. men jag skall tvätta en maskin till bara för att dubbel kolla! :)

Har hunnit med att vara på affären också, vi promenerade... men fy vad svettigt det vart i värmen. Vi köpte var sin glass och satt utanför ICA och åt. Ikväll blir det våfflor till middag.. Yummy!!

*Stopp i avloppet*

En tid nu har det läckt vatten från tvättmaskinen, bara i slutfasen när den sköljer, tömmer och centrifugerar. Vi har för vårt liv inte kunnat begripa varför. Vi har rensat alla filter, kollat alla slangar osv. men inte hittat vart vattnet kommer ifrån! Men så idag när jag höll på att tvätta så stod jag och tittade på avloppsröret som slangen till tvättmaskinen sticker ner i.. och då när maskinen höll på med tömningen efter första sköljningen så bubblade det upp en hel massa skum.. och det började rinna vatten efter golvet. Så det måste ju helt klart vara stopp där i avloppet.. tänkte då jag. Så jag hällde ner en burk bakpulver i röret och hällde på kokande hett vatten.. oj vad det bubblade och pysde.. o sen svämmade det över utav det också!!.. Men efter andra kannan het vatten så svämade det inte över längre.. men jag hörde hur det bubblade och pysde långt ner i röret.. Nu har jag stoppat i en maskin till.. så vi får väl se om det fortfarande kommer läcka denna gången!! Hoppas inte. Håller tummarna!!

*Varför?*

Måste syskon bråka så? Annabel och Lisa-Marie är i luven på varandra jämt och ständigt tycker jag!! Men det är väl det som kallas syskonkärlek antar jag!! *SUCK*

*Solen skiner*

Riktigt varmt och fint sommar väder har vi haft här dom två senaste dagarna!! Det gör tvättningen lite enklare.. kläderna torkar ju så snabbt när man hänger ut dem!! Dock blir det så himmla varmt inne i huset.. har alla myggfönster insatt men det hjälper inte så mycket heller när det är helt vindstilla ute!!

Har inte så mycket planerat idag, skulle ha åkt till Monetar Pensionsförvaltning (min gamla arbetsplats) och lämnat tillbaka nyckeln.. som jag har kvar fast jag sa upp mig för över ett år sedan!! Men Martin behövde bilen så jag kunde inte åka.. får ta det en annan gång!! Jag funderar dock på att börja jobba där igen.. chefen jag hade då var anledningen till att jag sa upp mig, vi kom inte överens och han försökte ge mig sparken när jag var gravid med Mathilda.. så jag sa upp mig för jag mådde så dåligt av allt ihopa.. men nu har han slutat och en annan jag känner väl har tagit över. Men börjar ja där igen så blir det nog bara tillfälligt tills nått bättre dyker upp.. på Monetar arbetar man ju bara kväll. mellan 14-21 och dagtid på fredagar 9-13.. jag vill hellst bara jobba dagtid, när jag har barn..

Så skall jag få besök idag.. Lisa och Alva.. Lisa ville låna min tvättmaskin till att tvätta ett täcke.. hon har bara en 3 kilos maskin så det rymms inte ett täcke där, min är ju 7 kilos. behövs när man är en stor familj! =)

Ha det!

*R.I.P Fiona*

Jag har just fått reda på att en tjej, Fiona Newton, som jag lärde känna i England genom min granne dog tidigare i sommar. Blev mördad av sitt ex. som sedan tog självmord. Vi hade tappat kontakten men jag har just hittat åt min fd. granne via facebook och det var så jag fick höra om Fiona. Känns jätte konstigt, sådant här händer jämt när man läser tidningar och ser på nyheterna, men det är så overkligt när det är någon man umgåtts med.

R.I.P Fiona my thoughts are with your sons!xx

Artikel nedan från daily mail

Boy,13, arrives home from school to find blood-soaked bodies of his parents

By Daily Mail Reporter
Last updated at 10:52 PM on 10th June 2009

 

A horrified 13-year-old boy came home from school to find both his parents knifed to death.

Nile Daniel ran out of the terraced house shaking and in tears after stumbling on the nightmare scene.

Police believe his father Sandy Daniel, who was separated from the teenager's mother Fiona Newton, stabbed her in a frenzied attack before slashing his own throat.

Sandy Daniel and Fiona Newton

Baffling: Sandy Daniel is thought to have stabbed ex-partner Fiona Newton then cut his own throat - though neighbours said their separation seemed amicable

Their relationship is said to have ended amicably around four years ago with Mr Daniel, 44, remaining a regular visitor.

It is not known if either of them had embarked on a new relationship after they parted.

Neighbours yesterday remembered both the former binman and Miss Newton - a trainee care worker aged 39, who was nicknamed Fluff - as kind, gentle and good-natured.

Traumatised Nile and his brother Jordan, 18, are being cared for by relatives after the discovery in Broxtowe, Nottingham, on Tuesday.

Neighbour Louise Burrell, 36, said: 'He was stood outside the house in his school uniform, shaking and sobbing.

'People were doing their best to comfort him before the police arrived and drove him away.

'This is a genuine shock. It's a quiet street where almost nothing seems to happen.'

Family friend Cathy Power, who laid flowers at the house yesterday, said: 'I've known Sandy since I was young as we grew up together.

Forensics experts at Fiona Newton's house in Broxstowe, Nottingham

Investigation: Forensics experts examine the murder scene in Fiona Newton's house in Broxstowe, Nottingham

'He's going to be really missed. He'd help anyone out and he was always out on his bike in the street telling jokes.

'Him and Fiona loved each other to bits. Everyone's shocked.'

Another neighbour said: 'They used to live together but over the last three or four years they've lived apart. Even then Sandy lived close by.

'He was a very normal man, very friendly with everyone. Although they no longer lived under the same roof he visited on a very regular basis.'

Detectives are today trying to piece together the final hours of the couple - who lived in separate houses in the same street in Broxstowe, Nottingham - to establish what sparked the apparent murder-suicide.

Stunned neighbours said that the couple, who had two sons, had shown every sign of achieving an amicable separation.

Police and paramedics were called but both Ms Newton and Mr Daniel were pronounced dead at the scene.

Seconds after finding the bodies the schoolboy ran out into the street weeping uncontrollably.

As flowers were laid at the scene, their parents' bodies remained inside the house for most of the day while forensic scientists continued their investigations.

A Nottinghamshire Police spokesman said a post-mortem would probably be carried out today.

A patrol car was parked outside a second property in the street, believed to be Mr Daniel's, while an officer stood guard outside the front gate.

Earlier a police van arrived at the house and an officer used a ladder to get in through an upstairs window, before letting in colleagues through a downstairs window.

Neighbour Munetsi Mandere , 47, said: 'To me, as neighbours they looked like a very decent family.

'They had two extremely wonderful boys, and the mother looked to be very hard-working. The dad was more private, but all the same very gentle.

'I remember when we came here, they had prepared a food package to welcome us as neighbours.

'It is so tragic when it is something so close to home that has happened without any sign of a problem.'

Mr Daniel is believed to have been born in the area and to have been educated at the local comprehensive.

One neighbour, Dennis Leatherland, 64, said: 'He was a buddy of mine and was a decent man. I spoke to him on Monday and he seemed to be fine to me.

'I'm a bit shocked by it all. He would talk to anyone in the street and was a good bloke. He used to even put out everyone's bins in the morning. He was a good personality around here.'

Acting Chief Inspector Will Chell, of Nottinghamshire Police, said: 'We are treating the deaths as suspicious.

'However officers are confining their investigation into what happened to this one address.

'The family are grieving, but are dealing with this tragedy in the best possible way they can'.


Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1192113/Boy-13-finds-parents-dead-pool-blood-arrives-home-school.html#ixzz0NPO3hXJW


*I'm back yet again*

Jag och alla barnen har varit på semester till sommarstugan och hälsat på familj och vänner uppöver så jag har inte kunnat blogga, har inte tillgång till dator där!

Med oss är det bara finfint måste jag säga.. nu är det bara en vecka kvar tills Mathilda får vara utan plastskenan dagtid.. så då kanske hon äntligen kan träna på att gå.. Saga har ju hunnit om henne.. hon går med stöd!!=O

Nepp hinner inte skriva mer nu.. de små har vaknat från tuppluren så vi skall kila på affären!

Jag finns på facebook om ni vill adda mig.. dom jag känner det vill säga.. Theresa Lundgren is the name!

KRAM

RSS 2.0